ایسنا : دستگاههای تشخیصی که در خانه یا مطب پزشکان مورد استفاده قرار میگیرند، اغلب به اندازه کافی حساس نیستند تا مقدار کمی ویروس را که ممکن است در نمونههای بیماران بدون علامت وجود داشته باشد و نشان دهنده کووید-۱۹ باشد را تشخیص دهند.
دانشمندان آمریکایی در مطالعه اخیرشان که در مجله "Biomicrofluidics" منتشر شده، از اختراع یک دستگاه مبتنی بر غشا خبر دادهاند که میتواند به طور دقیق محتوای موجود در نمونه ادرار یا بزاق را بررسی کند و ویروس موجود در آن را کشف کند.
برای افزایش غلظت نمونه، محققان در مطالعات قبلی از ذرات ژل به همراه یک ماده شیمیایی، برای به دام انداختن و شناسایی یک ویروس استفاده میکردند اما در این روش محققان بر روی شناسایی چند ویروس خاص تمرکز کردند. علاوه بر این نتایج آزمایشهای پیشین بیش از ۳۰ دقیقه به طول میانجامید و به تجهیزات گران قیمت نیاز داشت.
روشهای دیگری نیز امتحان شده است، اما همه آنها توانایی تشخیص ویروسهای مختلف یا سایر مواد زیستی مانند اچ سی جی یا گنادوتروپین جفتی انسان(هورمونی که در دوران بارداری در ادرار وجود دارد) را ندارند.
طی این مطالعه محققان دانشگاه سینسیناتی و پایگاه هوایی رایت-پترسون، دو دستگاه مختلف که هر دو مبتنی بر سیستمهای فیلتر غشا مشابه بودند را امتحان کردند.
اولین دستگاه شامل یک بخش بود که نمونه همراه با یک ماده شیمیایی با یکدیگر ترکیب میشدند و دستگاه میتوانست ویروس مورد نظر را تشخیص دهد. از خلاء(vacuum) نیز برای کشیدن آب از غشاء استفاده میشد که در مجموع زمان انجام عملیات را کند میکرد و انجام هر فرایند بیش از ۳۰ دقیقه به طول میانجامید.
اما دستگاه دومی که محققان از آن استفاده کردند مورد توجه قرار گرفت زیرا محققان دریافتند که با اعمال فشار زیاد، به جای خلاء زیاد، میتوانند اختلاف فشار را بین نمونه و محیط اطراف افزایش دهند. یک تنظیم کننده و گاز نیتروژن به دستگاه دوم آنها متصل شده بود که امکان اعمال فشار تا ۱۰۰ پوند بر اینچ مربع را به آنها میداد.
محققان مایعات زیستی(biofluids)، بزاق و ادرار نمونههایی که حاوی ویروس آنفلوانزای A بود را توسط این دستگاه بررسی کردند. نمونه های دیگر حاوی اچ سی جی بود و محققان دریافتند که توسط این دستگاه میتوانند در عرض پنج دقیقه یا حتی سریع تر حضور ویروس در نمونه را تشخیص دهند. کرونا ویروس جدیدی که باعث کووید-۱۹ می شود مورد آزمایش قرار نگرفت، اما این روش احتمالا برای آن نیز می تواند کارآمد باشد زیرا این فناوری می تواند آنفلوانزای A را با موفقیت تشخیص دهد و اینها، هر دو ویروسهای تنفسی هستند که احتمالاً در بزاق وجود دارند.
همرسانی خبر