ستاره صبح : روند ابتلا به کرونا در دنیا همچنان در حال افزایش است. متأسفانه این پدیده شوم در ایران نیز در حال سرعتگیری است و در چند هفته اخیر شاهد افزایش تعداد مبتلایان و فوتیها بودهایم. در شرایطی که تاکنون دارو و واکسنی برای مقابله با کرونا ساخته نشده است، بهترین روش برای در امان ماندن از این ویروس خطرناک، در خانه ماندن، حفظ فاصله فیزیکی (1.5 تا 2 متر)، استفاده از ماسک، شستن مداوم دستها و عدم حضور در اجتماعات سیاسی، مذهبی، عروسی، عزاداری و ... است. در چنین شرایطی روز شنبه رئیسجمهور اعلام کرد که مراسم محرم باید با حفظ پروتکلها بهصورت باشکوه برگزار شود. این سخن با واکنشهای زیادی مواجه شد و کنشگران، متخصصان و حتی برخی روحانیون گفتهاند که امکان رعایت پروتکلهای بهداشتی در مراسمهای عزاداری ممکن نیست و پیشبینی کردهاند که برگزاری مراسم محرم به ابتلا و مرگومیر بیشتر ناشی از کرونا منجر خواهد شد. اکنون این پرسش مطرح است که بین حفظ جان مردم و برگزاری مراسم کدامیک اولویت دارد؟ این پرسشی است که ستاد مقابله با کرونا و دیگران باید به آن پاسخ دهند.
روزانه حدود ۴ هزار نفر را بستری میکنیم که از این تعداد ۶۰۰ نفر مربوط به تهران است در استان خراسان رضوی افزایش ابتلای ۳۰۰ درصدی داشتهایم ۵ تا ۱۰ درصد بستریشدهها فوت میکنند تا زمانی که بستریها کاهش نیابد، مرگ ۲۰۰ نفری در هر 24 ساعت مهمان ماست روزی ۲۰۰ مرگ، یعنی ۲۰ درصد موارد مرگ روزانه در کشور؛ بر این اساس اکنون از هر ۵ فوتی که در کشور اتفاق میافتد، یک نفر مربوط به کروناست ۷۰ درصد مردم ما یا چاق هستند یا اضافهوزن دارند، چاقی یکی از ریسک فاکتورهای کروناست و ثابتشده که هر یک کیلوگرم کاهش وزن، یک درصد احتمال ابتلا به کرونا را کاهش میدهد کسانی که تریبون دارند در رابطه با برگزاری محرم، حرفی نزنند که بعداً خجل شوند
دکتر ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت درباره آخرین وضعیت کرونا در کشور، بابیان اینکه اوضاع اصلاً خوب نیست، بهطوریکه در استان خراسان رضوی افزایش ابتلای ۳۰۰ درصدی داشتهایم، گفت: بر همین اساس هم با نظر وزیر بهداشت چند نفر از معاونان و مدیرکلهای وزارت بهداشت به این استان سفر داشتند. درعینحال دانشگاه علوم پزشکی استان هم بهخوبی عمل میکنند، اما بااینحال شرایط در این استان بغرنج است. تقریباً کل کشور وضعیت قرمز دارد و برخی استانها که قرمز نیستند، یکمیلیون نفر جمعیت دارند؛ بنابراین وضعیت قرمز و در حال هشدار است.
مراقب کودکان باشید
وی افزود: وقتی یک بیماری ویروسی و عفونی ایجاد میشود، روندی افزایشی دارد. بر این اساس مردم میترسند و میزان حضورشان در جامعه بر اساس این افزایش ترس، شدیداً کاهش پیدا میکند و شیوع بیماری نیز بهتبع این موضوع کاهش پیدا میکند؛ مانند اتفاقی که حوالی اردیبهشتماه در کشور ما رخ داد. حال بعد از کاهش بیماری، ترس مردم شروع به کاهش میکند و مجدداً حضور در اجتماع بالا میرود و دوباره بیماری و مرگومیر ناشی از آن افزایش مییابد. این سیکل قابل تکرار است. مردم باید مراقب باشند و از کودکانشان مراقبت کنند؛ زیرا کودکان هم میتوانند به این بیماری مبتلا شوند. از طرفی یک قسمت از کاهش ترس هم ناشی از این است که عدهای مبتلا شدهاند و تصور میکنند که ایمن شدهاند، اما شفاف میگویم که هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد افرادی که مبتلا شدهاند، ایمنی کامل پیداکردهاند.
ضرورت کاهش فوتیها
حریرچی ادامه داد: در اسفند و فروردین میزان بستری در کل کشور بسیار زیاد شد، اما سپس روند کاهشی را حفظ کرد و اکنون مجدداً روندی افزایشی دارد. بهطوریکه میزان بستری ما از هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت حدود ۵ نفر است و روزانه تقریباً ۴۰۰۰ نفر فرد مشکوک و یا کرونا مثبت را بستری میکنیم تا زمانی که ابتلا و بستری صعودی است، دو تا سه هفته بعد مرگهای ناشی از بیماری نیز افزایش مییابد، زیرا پنج تا ۱۰ درصد افرادی که در بیمارستان بستری میشوند، فوت خواهند کرد. تا زمانی که بستری کاهش نیابد، مرگ ۲۰۰ تایی مهمان ماست.
چاقی از ریسک فاکتورهای کروناست
وی با بیان اینکه میزان مرگهای ناشی از کرونا در کشور ما بسیار ناراحتکننده است، گفت: روزی ۲۰۰ مرگ، یعنی ۲۰ درصد موارد مرگ روزانه در کشور؛ بر این اساس اکنون از هر ۵ فوتی که در کشور اتفاق میافتد، یکی مربوط به کروناست. این واقعیت امروز ماست و تا زمانی که مسائل بهداشتی و فاصلهگذاری را رعایت نکنیم، حل نمیشود. فکر نکنیم که کرونا برای همسایه است. ۷۰ درصد مردم ما یا چاق هستند یا اضافهوزن دارند و ۳۰ درصد لاغرند و یا وزن نرمال دارند. چاقی یکی از ریسک فاکتورهای کروناست و ثابتشده که هر یک کیلوگرم کاهش وزن، یک درصد احتمال ابتلا به کرونا را کاهش میدهد.
تهران منبع شیوع کرونا به دیگر نقاط کشور
معاون کل وزارت بهداشت درباره وضعیت تهران، گفت: بستریهای تهران در فروردین رو به سقوط نهاد، اما اکنون بستری روزانه جدید روزی ۶۰۰ مورد است. همچنین در تهران حدود ۴۵۰۰ بستری روز تخت داریم. باید توجه کرد که تا زمانی که این روندها افزایشی است، مرگومیر نیز افزایشی خواهد بود. کرونا آینه عمل ماست، هر رفتار نامناسب بهداشتی ما ۵ الی ۷ روز بعد خودش را در حوزه سرپایی نشان میدهد، دو الی سه هفته بعد در بستری و چهار الی شش هفته بعد در مرگومیر خودش را نشان میدهد. اکنون تهران تبدیل به منبع پخش بیماری بهکل کشور شده است و چرخش در آن زیاد است؛ بهویژه در شهرستانهای اطراف تهران مانند البرز و بعد هم شمال و... هرکسی که از تهران به شهرهای اطراف در رفتوآمد است، میتواند افراد دیگر را آلوده کند.
تولید واکسن کرونا تا یک سال دیگر
حریرچی افزود: متأسفانه تصور میکنیم که واکسن ساخته میشود و تمام میشود. درحالیکه هیچ اعتباری دراینباره وجود ندارد و حداقل تا یک سال خبری از توزیع عموم واکسن در دنیا نخواهد بود. درعینحال شک هم وجود دارد که برای ویروسی که ایمنی چندماهه میدهد، چند بار در سال باید واکسن زد و آیا ایمنی دائمی میدهد یا خیر و شرکتها هم بیشتر به دنبال پول هستند. درزمینه واکسن آنفلوانزا در حال کار هستیم و هم تولید داخلی ما در این سال به عرصه میرسد و هم قرارداد بستیم که از کشورهای مختلف وارد شود، اما نمیدانیم که با تحریمهای ناجوانمردانهای که وجود دارد، اوضاع چگونه میشود.معاون کل وزارت بهداشت درباره دارودرمانی کرونا نیز گفت: با تأکید میگویم که هیچ دارویی که تأثیر معنیداری بر روی این ویروس منحوس بگذارد، وجود ندارد. دراینارتباط ثابتشده است که داروی «فاویپیراویر» که مردم برایش چند میلیون میدهند، هیچ تأثیری نداشته است. درعینحال باید توجه کرد گاهی یکسری افراد شیاد ادعای دارو میکنند. ۹۵ درصد افراد مبتلابه کرونا خودبهخود بهبود مییابند. ۹ درصد بستریها هم خودشان خوب میشوند. برای درمان کرونا هیچ داروی گیاهی یا طب سنتی و شیمیایی بدون تجویز پزشک نباید استفاده شود. حتی داروی «رمدسیویر» هم که اخیراً اعلام شد، در یک مرحله از بیماری حداکثر ۲۰ درصد تأثیر دارد و برای کسانی که به آی.سی.یو میروند و لولهگذاری میکنند، هیچ تأثیری ندارد. توصیه میشود مردم به دنبال این داروها نروند و از بازار سیاه آنها را خریداری نکنند؛ زیرا امکان تقلب در این داروها زیاد بوده و درعینحال تأثیری ندارند.
وی درباره برگزاری مراسم محرم نیز گفت: کسانی که تریبون دارند، حرفی نزنند که بعداً خجل شوند. دین متولی دارد و مقاماتی مانند رهبر و مراجع تقلید، سلامت مسلمانان را اولویت قرار میدهند و سلامت را با محرم خواهیم داشت. اجازه دهید که سیاستگذاران تصمیم بگیرند.
آمار 24 ساعته کرونا در ایران؛ ۲۱۶ فوتی و 2333 ابتلا
دکتر لاری، سخنگوی وزارت بهداشت روز گذشته گفت: از روز شنبه تا یکشنبه (۵ مرداد) و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، دو هزار و ۳۳۳ بیمار جدید مبتلابه کووید-۱۹ در کشور شناسایی شد که یک هزار و ۲۸۲ نفر از آنها بستری شدند. درنتیجه مجموع بیماران کووید-۱۹ در کشور به ۲۹۱ هزار و ۱۷۲ نفر رسید. به گفته وی، متأسفانه در این مدت، ۲۱۶ بیمار کووید-۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۱۵ هزار و ۷۰۰ نفر رسید. خوشبختانه تاکنون ۲۵۳ هزار و ۲۱۳ نفر از بیماران، بهبودیافته و یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. همچنین ۳۶۹۵ نفر از بیماران مبتلابه کووید-۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند. به گفته لاری، تاکنون دو میلیون و ۳۲۷ هزار و ۸۵۰ آزمایش تشخیص کووید-۱۹ در کشور انجامشده است.
منبع : http://www.setaresobh.ir/
همرسانی خبر