اطلاعات : بیماریهای ویروسی
ویروسها موجودات بسیار کوچکی هستند که ساختمان سلولی ندارند؛ به همین علت برای تولید مثل بایستی وارد یک سلول زنده شوند و با استفاده از مواد موجود در سلول میزبان به تولید مثل بپردازند. ویروسها در خارج از بدن موجودات زنده هیچ گونه فعالیت یا نشانه زیستی ندارند.
اجزاء یا ترکیبات ویروسها:
پوشش لیپیدی
پوشش پروتئینی
پروتئینها
ماده وراثتی
ویژگیهای ویروس
ویروسها ساختار سلولی ندارند. پیکر هر ویروس از یک بخش اسید نوکلئیک و یک پوشش درست شده است. تنها اسید نوکلئیک ویروس است که وارد سلول میزبان میشود.
همه آنها برای تولید مثل، حتماً باید وارد سلول زنده ای بشوند.
ویروسها میزبان اختصاصی دارند، یعنی هر ویروس فقط به یک نوع سلول زنده حمله میکند.
ویروسها آن قدر کوچک هستند که با میکروسکوپ نوری قابل دیدن نیستند و باید آنها را با میکروسکوپ الکترونی مشاهده کرد.
آلودگی ویروسی
ویروسها تقریباً تمامیموجودات زنده را میتوانند مورد حمله قرار دهند و آلوده سازند.
دفاع بدن در برابر ویروسها
در زمان حمله ویروسها به بدن، سلولهای بدن یک ماده پروتئینی به نام اینترفرون تولید میکنند. پس از پاره شدن سلولهای مورد تهاجم و آزاد شدن ویروسها در محیط، اینترفرونها به سلولهای سالم چسبیده و از آنها در مقابل ویروس مهاجم محافظت میکنند. به این ترتیب، سلولها به صورت موقت نسبت به ویروس مقاوم میشوند.
موارد استفاده از ویروسها
کنترل تعداد حشرات مضر از راه بیمار کردن آنها توسط ویروسهای خاص
تحقیق درباره DNAو کارهای آن در سلول
کنترل بیماریهای ویروسی از طریق تهیه واکسن از آنها
مطالب پراکنده درباره ویروس کرونا، بیماری کووید-۱۹
و بیماریهای مرتبط با آن ویروس کرونا چیست؟
ویروسهای کرونا، خانواده بزرگی از ویروسها هستند که میتوانند طیف وسیعی از موجودات از جمله انسان را آلوده کنند.
کووید-۱۹ چیست؟
کووید-۱۹ یک بیماری عفونی بسیار سخت بوده و نوعی ویروس از خانواده کروناویروسها عامل آن است. این ویروس به تازگی و برای نخستین بار در دسامبر ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین کشف شد.
علائم بیماری کووید-۱۹
نخستین و شاخص ترین علامت بیماری کووید-۱۹ تب و سپس سرفههای شدید بدون دفع خلط، درد تمامیقسمتهای بدن و گاهی گرفتگی بینی، آبریزش بینی، گلودرد یا اسهال است. در مراحل پیشرفته میتواند اختلالاتی در ریهها یا قلب به وجود آورد. این علائم معمولاً خفیف و شروع آنها تدریجی است. برخی از بیماران ممکن است اصلاً علائمینداشته و احساس بیماری هم نداشته باشند. اکثر بیماران به معنای این که مورد تهاجم ویروس قرار گرفته اند (حدود ۸۰ درصد) ممکن است اصلاً علائمینداشته باشند. از هر ۶ بیماری که مورد تهاجم ویروس کرونا قرار میگیرند، یک نفر به اشکال شدید بیماری همراه با تنگی نفس مبتلا میشود.
کووید-۱۹ چگونه منتقل میشود؟
بیماری کرونا از فرد مبتلا به بیماری به دیگران از راه قطرات تنفسی و از راه استنشاق هوای آلوده به ویروس آن منتقل میشود. به این ترتیب که ویروسها از طریق قطرات ریزی که از طریق سرفه، عطسه و صحبت کردن به فضا یا هوا پرتاب میشوند به دیگران منتقل میشوند.
این قطرات ریز پس از مدت کوتاهی معلق بودن در فضا، بالاخره در محدوده ۱ متری یا حداکثر ۸ متری روی وسایل و سطوح فرود میآیند و برای مدتی به صورت بالقوه فعال و بیماری زا باقی میمانند.
افراد سالم مجاور فرد بیمار یا فرد حامل ویروس و بدون علامت از طریق وسایلی مثل تلفن، خودکار، مداد، دستگیره در، دکمه آسانسور و غیره که متعلق به افراد بیمار هستند به این بیماری دچار میشوند.
آیا ویروس کووید-۱۹ میتواند از راه هوا منتقل شود؟
انتقال بیماری از طریق قطرات ریزی که در شرایط سرفه، عطسه و … به اطراف پرتاب میشوند صورت میگیرد.
علائم گوارشی بیماری کووید-۱۹
زمانی که از بیمار مبتلا به کووید-۱۹ صحبت میشود، بیشتر به افرادی با علائمیمانند سرفه خشک و تب شدید فکر میشود. این در حالی است که تحقیقات آماری نشان داده اند گروهی از این بیماران فقط با علائم گوارشی مراجعه میکنند. در بررسیهای آماری نشان داده شده که حدود ۲۵ درصد از بیماران مبتلا به کووید-۱۹ در آغاز فقط اسهال و سایر علائم گوارشی را نشان میدهند. این علائم و شواهد بیشتر در موارد سبک و خفیف کووید-۱۹ ظاهر میشوند و این شرایط باعث میشوند این گروه از بیماران دیرتر از بیماران دچار علائم تنفسی مورد توجه و تحت اقدامات درمانی قرار گیرند و در این شرایط امکان دارد که در شرایط بی خبری عده ای از اطرافیان خود را به بیماری کووید-۱۹ از جمله با علائم تنفسی مبتلا کنند.
در یک بررسی آماری روی ۱۹۲ بیمار مبتلا به موارد خفیف کووید-۱۹ نشان داده شده است که:
۲۵ درصد از آنها (۴۸ نفر) فقط علائم گوارشی را داشته اند.
۶۹ نفر علائم تنفسی و گوارشی را با هم داشته اند.
۸۹ نفر فقط علائم تنفسی را داشته اند.
در این بررسی مشخص شده که تمامی۴۸ بیمار مبتلا به علائم گوارشی فقط اسهال داشته اند و در ۲۰ درصد از بیماران این گروه نخستین علائم بیماری فقط اسهال بوده است.
اسهال حدود ۱ تا ۱۴ روز به طول انجامیده و معمولاً طول دوره بیماری بیشتر از ۵ روز نبوده است. این اسهال نسبتاً خفیف و حدود ۴ دفعه در روز بوده است. پژوهشگران در این بررسی متوجه شده اند که ۳۳ درصد از بیماران گوارشی در طول بیماری خود تب هم نداشته اند.
مقایسه اشکال تنفسی و گوارشی بیماری
بیماران مبتلا به انواع گوارشی دیرتر از بیماران مبتلا به شکل تنفسی به دنبال اقدامات درمانی میروند. مطالعات بالینی نشان داده اند که در بیماران مبتلا به انواع گوارشی، مدت بیماری طولانی تر است و وجود ویروس در مدفوع این گروه به مدت طولانی تری نسبت به انواع تنفسی قابل بررسی است (۷۳ درصد در برابر ۱۴ درصد).
یک تیم پژوهشی چینی گزارش کرده اند که بیماریهای گوارشی متنوعی همیشه در سطح جامعه وجود دارند، بنابراین بیشتر موارد اسهال، تهوع، استفراغ و کم اشتهایی محتمل است مربوط به بیماری کووید-۱۹ نباشند. با این وجود، در موارد برخورد با اسهال حاد پزشکان باید قبل از هر اقدامیامکان یا عدم امکان ابتلا به کووید-۱۹ را نشان دهند. از آنجا که انواع گوارشی بیماری معمولاً خفیف هستند، برای درمان آنها قرنطینه در خانه و مراقبتهای معمول کافی است.
در مواردی که تست کرونا مثبت، ولی سی تی اسکن و آزمایش خون سالم باشند، این افراد ممکن است حامل سالم بیماری باشند و انجام مراقبتهای بهداشتی از جمله زدن ماسک برای آنها ضروری است.
ادامه دارد…
تألیف: دکتر رضا جمالیان، متخصص تخصصی بیماریهای عفونی
معماهایی از بیماریکوویدـ۱۹
