اطلاعات : این روزها کووید ۱۹ جهانشمول شده است و در مبتلا کردن اقوام و ملل ممالک مختلف استثنا قایل نیست. کشورهای مختلف در اثر حمله فراگیر کووید۱۹ متحمل خسارات اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی هنگفت شدهاند. رهبران سیاسی و مسؤولان بهداشت و درمان، تمامی کوشش خود را برای مقابله با این بلیه بهکار برده و حد اکثر سعی خود را برای کاهش خسارات و کاهش ابتلا و کاهش مرگ و میر این همهگیری جهانی نشان دادهاند و به این مساعی ادامه میدهند. از سوی دیگر دانشمندان نیز با تمامی توان برای مقابله با این بیماری تلاش میکنند. هر چند موفقیتها چشمگیر و فراوانند اما هنوز نه داروی درمان قطعی کووید ۱۹ پیدا شده است و نه واکسن مؤثر برای پیشگیری از آن.
با این حال، خبرهای خوب و امید بخش ارزشمندی به گوش میرسد. معتبرترین مراکز دانشگاهی و نیز کارخانجات درجه اول داروسازی جهان اعلان کردهاند ساخت واکسن به سرعت پیش میرود و به احتمال قریب به یقین در اوایل پاییز سال جاری، واکسیناسیون عمومی علیه کرونا در نقاطی از جهان شروع خواهد شد.
دانشمندان طراز اول این رشته معتقدند همانقدر که کشف چگونگی ساخت آزمایشگاهی موفقیتآمیز یک واکسن مؤثر و بدون عارضه، گامی اساسی در مبارزه با کووید ۱۹ است؛ بههمان اندازه ساخت تجارتی آن در معیار میلیاردها واحد هم، اهمیت دارد. میگویند اگر در یک موقعیت فرضی بتوانیم قسمت اول کار یعنی قسمت علمی و آزمایشگاهی آن را تمام و کمال به اتمام برسانیم و سپس به فکر ساخت تجاری دارو بر آییم، حدود شش ماه طول میکشد تا محصول ما وارد بازار شود. خسارتهای کرونا در این فاصله ششماهه سر به فلک میزند. مسؤولان و متخصصان این حوزه با هدف حذف این معطلی طولانی، چارهای اندیشیدهاند و این است که قبل از اتمام مرحله اول، مرحله دوم را شروع کنند. به عبارت دیگر فرض بر این است که ساخت آزمایشگاهی واکسن تا چهار ماه دیگر با موفقیت به اتمام خواهد رسید. بر مبنای این پیش فرض، اخیرا ساخت تجاری در معیار میلیارد واحد واکسن را شروع کردهاند تا اگر موفقیت و مفید و مؤثر بودن قطعی واکسن را اعلان کردند، روز بعد واکسن، آماده و در دسترس همگان باشد نه اینکه شش ماه در انتظار تهیه واکسن وقت تلف شود.
در حال حاضر حدود ۱۲۰ مؤسسه علمی و کارخانه دارویی در ماراتون کشف و ساخت واکسن فعال هستند. صاحبنظران اعتقاد دارند که شانس توفیق چهار تا پنج مؤسسه بیش از سایرین است. تعداد کارخانجاتی که بتوانند بهسرعت چند میلیارد واکسن با کیفیت مطلوب بسازند، بسیار محدود است و به هر حال ساخت واکسن در این حجم میلیاردی زمان میبرد.
هر یک از مؤسسات علمی پیشرو در کشف واکسن، با یک کارخانه قرار همکاری گذاشتهاند. دولتهای مختلف فعالیت این مجموعه «مؤسسه علمی+کارخانه» را از نزدیک تعقیب میکنند. سیاستمداران و مسؤولان بهداشت و درمان بهشدت علاقمندند افراد کشورشان را هر چه زودتر واکسینه کنند و بدیهی است اصلا تمایلی ندارند درردیفهای آخر صف خرید واکسن به انتظار بنشینند و از دریافتکنندههای اولیه نباشند.بدین منظور، چاره کار «پیش خرید» واکسن است.
در دنیای تجارت «پیش خرید» اصطلاحی است متداول که یکی از مشخصات آن ریسکپذیر بودن است. به ذکر چند مثال در مورد پیش خرید واکسن میپردازم: کمیسیونر اتحادیه اروپا اعلام کرد موضوع پیش خرید پانصد میلیون واحد واکسن کووید ۱۹ را به تصویب وزرای بهداشت اتحادیه رسانده است. نخست وزیر انگلستان نیز از تخصیص بودجه لازم برای پیشخرید چهل میلیون واحد واکسن خبر داد. رئیس جمهوری آمریکا مبلغ یک میلیارد و دویست میلیون دلار برای پیش خرید یکصد و بیست میلیون واحد واکسن در اختیار مجموعه «مؤسسه علمی+کارخانه» انگلیسی قرار داد.
خلاصه اینکه، ساخت واکسن از نظر علمی امکانپذیر شده و با یک احتمال خوشبینانه در اوائل پاییز، اجازه ورود به بازار را کسب خواهد کرد. کارخانجات سازنده هم با تکیه بر این خوشبینی، ساخت زود هنگام واکسن را شروع کردهاند (پیش از انتشار گزارش نهایی نتایج!). دولتها هم برای دسترسی هر چه سریعتر به واکسن و عقب نماندن از قافله، به پیش خرید واکسن و برنامهریزی واکسیناسیون عمومی روی آوردهاند. نگارنده باور دارد که مسؤولان محترم کشور ما نیز تحولات فوق را از نزدیک و با دقت رصد کرده و جزئیات آن را زیر نظر دارند. امید است علیرغم محدودیتهای بودجهای موجود، چارهای اندیشیده شود که، یا از طریق ساخت داخلی واکسن و یا از طریق «پیش خرید»، برنامه تهیه و پخش واکسن و برنامه جزئیات واکسیناسیون عمومی تدوین شده و این فرآورده حیاتی هر چه سریعتردر اختیار عموم مردم ایران قرار گیرد.
صف خرید تشکیل شده است. مراقب باشیم که جای مناسب را در صف، «رزرو» کنیم.
سخن آخر اینکه تصمیم رایگان بودن واکسیناسیون عمومی یا سپردن آن به بخش خصوصی به نظر مقامات مسؤول و امکانات موجود بستگی دارد.
منبع : https://www.ettelaat.com/mobile/?p=166252&device=phone
همرسانی خبر